Yangshao Pijiu: 5000-år gammelt kinesisk øl

Yangshao Pijiu: 5000-år gammelt kinesisk øl

For en tid tilbake gjorde kinesiske og amerikanske forskere arkeologiske funn med påfølgende analyser som beviser at det ble brygget øl i Kina så langt tilbake som for 5000 tusen år siden.  Det arkeologiske funnet ble gjort i nærheten av den Gule flod i et område som i dag er Shaanxi provinsen i nord-øst kina.

Selve området som ble utgravd var to mindre rom under bakkenivå (jordkjellere) hvor det ble funnet ulike bevis som sammenfaller med bryggeriaktivitet. Funnene stammer fra Yangshaokulturen som levde langs floden så langt tilbake som 5000-3000 år før Kristus.  Det ble funnet rester av forskjellig keramikkutstyr, da blant annet beholdere, trakt og en ovn. Videre analyser av disse og viser at datidens kinesere hadde en bryggeprosess med separate kar for brygging, klarning og lagring. I tillegg ble det funnet ulike typer korn som ved nærmere studier hadde skader som sammenfaller med at de hadde gjennomgått både malting og mesking. Dette viser at Yangshaofolket relativt sett hadde en velutviklet bryggeprosess med elementer som man finner igjen i dagens bryggerier.

For oss som er over gjennomsnittet interessert i øl så er det kanskje mer spennende å få greie på hva ølet var brygget av og analyser av stivelsesrester fra keramikken viste hva som ble gjæret i samme kar. Oppskriften bestod av Hirse (Panicum miliaceum), Tåregress (Coix lacrymajobi) og mindre rester av ulike rotknoller fra blant annet “Kinesisk Agurk” (Trichosanthes Kirilowii). Denne er forøvrig også brukt i tradisjonell kinesisk urtemedisin. Ølet inneholdt også Yamsrot (Dioscorea) og lilje-løk (Lilium). Sist men ikke minst ble det funnet bruk av Bygg (Horedeum vulgare) som i seg selv ikke er så oppsiktsvekkende rent bryggmessig. Det som er interessant her er at det ikke har vært dokumentert bruk av bygg-korn så langt tilbake i tid i Kina og at mye tyder på at det ble brukt til øl fremfor mat den gangen. Hvor vidt bygget ble dyrket lokalt eller om det kom fra Midtøsten som en ”handelsvare” vites ikke. Dette arkeologiske funnet sammenfaller likevel med dannelsen og utviklingen av bosettinger på det som i dag kalles den Nordkinesiske sletten også et geografisk område ansett som den kinesiske sivilisasjons vugge. Altså muligens nok et bevis på øl var viktig for dannelsen og utvikling av sofistikerte sivilisasjoner 😉

Artikkelen kan leses i sin helhet her.

Det er snart et år siden disse funnene ble publisert og nylig ”brygget” arkeologistudenter ved Stanford øl etter samme metode og oppskrift som artikkelen over. Etter å ha lest artikkelen og sett videoen så er dog mitt første inntrykk at de gamle Yangshao menneskene mest sannsynlig laget bedre øl enn studentene?

Les mer om dette og se video her..

Students recreate 5,000-year-old Chinese beer recipe

Kanskje arkeologistudentene bør holde seg til nettopp arkeologi og la oss bryggere ta over her…? Er det noen som vet om noen som har brygget noe tilsvarende? Eller noen der ute som fikk lyst til å prøve dette. I så fall vil vi gjerne vite om det J

Kanskje arkeologistudentene bør holde seg til nettopp arkeologi og la oss bryggere ta over her…?

Christopher Sørmo

Yangshaokulturen (kinesisk: 仰韶文化; pinyin: Yǎngsháo wénhuà) utbredte seg ved siden av Peiligangkulturen og Cishankulturen i tiden fra 5000 til 2000 f.Kr. i endel områder av det sentrale og det nordlige Kina samt i kystområdene østenfor. Med over 1000 funn av gravsteder fra Hebei over Henan, Shaanxi, Shanxi, og helt til Qinghai og Gansu langs Huang He er denne kulturen særlig godt dokumentert arkeologisk.

Kulturen er oppkalt etter Yangshao i provinsen Henan, den først utgravde representative landsby av denne kultur, som ble oppdaget i 1921 av den svenske arkeologen Johan Gunnar Andersson (1874–1960).

Kilde: Wikipedia

Hirse

Hirse er en gruppe av forskjellige kornplanter med små korn. De blir dyrket i store deler av verden, både for matkorn og for dyrefor. Hirse er den eldste av alle kornsortene, allerede for 8000 år siden ble det brukt i usyret brød. I Kina har ekte hirse vært brukt i landbruket i minst 4000 år, ekte hirse ble tidligere også dyrket i Europa til bruk som næring. Navnet hirse stammer fra urgermansk og er avledet av et indogermansk ord for mettelse, næring.

Kilde: Wikipedia

Tåregress

«Tåregress, ettårig planteart i gressfamilien fra Sørøst-Asia som på grunn av sitt eiendommelige utseende dyrkes som prydplante. Navnet hentyder til fruktene, som er dråpeformede som unge, i moden tilstand blir de harde og ligner perler.»

Kilde: Store Norske Leksikon

Yamsrot

Yamsrot er i følge kinesisk terminologi en søt, bitter, fuktig og varm urt som påvirker yin. Den virker krampeløsende,betennelseshemmende, smertestillende, antirevmatisk, mildt svettedrivende, slimløsende, urindrivende, galledrivende, mykgjørende, blodåreavslappende, nærende, afrodisierende, styrkende og foryngende.

Kilde: Rolv.no

Stikkord: , ,

About The Author

mm
Bryggerimesteren
DE BESTE, DE LOJALE, DE KVALITETSBEVISSTE

VÅRE SUPRE KUNDER

Her er en mix av ulike steder hvor du kan finne våre produkter...
LA OSS HØRE FRA DEG

KONTAKT OSS

Om du har noe på hjertet - la oss gjerne høre fra deg. Vi skal prøve å hjelpe deg så godt som vi kan!

Besøksadresse:

Osloveien 45
7018 Trondheim

Postadresse:

Norsk Øl
Postboks 42, Vindern
0319 Oslo

Telefon:

+47 484 07 831

E-post:

admin@norwegianbeer.com

Åpningstider:

Etter avtale