Navnekonkurranse – Lichtenhainer

Navnekonkurranse – Lichtenhainer

I dag brygger vi en pilot av et gammelt, og nesten avglemt øl – Lichtenhainer!

Lichtenhainer er i BJCP 2015 beskrevet som: «A sour, smoked, lower-gravity historical German wheat beer»
Aha! Et surt røykøl med andre ord! Det må jo være midt i blinken for To Tårn, som har en bryggerimester som er en stolt kulturbærer av stjørdalsøl-tradisjonen!

Navnekonkurranse!
Så – hva kaller man et slikt øl? Lyst, lett, alkoholsvakt – med både røyk og syrlighet?
Kommenter i kommentarfeltet for artikkelen på vår facebookside – og vær med i trekningen av heder og ære!
Navnet på vinneren vil selvfølgelig også stå bak på etikettene på flaskene.

Info om ølstilen

Ølet kommer opprinnelig fra Lichtenhain i Thüringen i det sentrale Tyskaland – forøvrig også ikke veldig langt unna Goslar, som er kjent for den ølstilen Gose.
Vi kan derfor kanskje anta – at det i prinsippet er forholdsvis like historiske fremstillingsmåter på dette ølet – dog vil selvfølgelig røyksmaken være forskjellig.
I tillegg dropper vi selvfølgelig koriander i Lichtenhaineren.

I The Beer Files artikkel om denne sjeldne øltypen beskrives det at den hadde sitt høydepunkt sent på 1800-tallet, samt at den siste kommersielle historiske Lichtenhainer som ble brygget, ble brygget hos Brauerei Ed Barfuss Söhne i 1983. Imidlertid ser vi det igjen i en brewpub i Wöllnitz i 1997.

The Beer Files fortsetter med å fortelle hvilke faktorer som må være tilstede:

  • Lav alkohol
  • Lav IBU (bitterhet)
  • Syrlig
  • Røkt

Vår fremgangsmåte

Vi legger oss på følgende oppskrift:

60% Pale Ale
30% Hvete
10% Stjørdalsmalt (maltet av bryggerimesteren i egen høye person)

OG 1.040

Lactobacillus (kultur fra vår Gose) i kokekjel på ca 40C til den blir syrlig nok (typisk 2-5 dager)
Satser på at SG reduseres til ca 1.035.

Så kok, og tilsette humle til ca 10 IBU (BJCP sier mellom 5 og 12)

Deretter gjære med US05

Dette blir utvilsomt spennende. Umiddelbart så er det jo ikke slik at røyk og syre er det første man ville paret sammen, men jeg har også lest at røyken faktisk kan balansere ut syren ganske elegant.

About The Author

Bryggerimesteren
Børge er daglig leder og bryggerimester på To Tårn Bryggeri. Han har en mor fra Stjørdal, og er dermed vokst opp med ølbrygging fra barnsben av. I tillegg til å være ølhund, er han far, ektemann, Whiskyentusiast, macavhengig, dataguru og klokkeinteressert. Ikke alltid i nevnte rekkefølge.
DE BESTE, DE LOJALE, DE KVALITETSBEVISSTE

VÅRE SUPRE KUNDER

Her er en mix av ulike steder hvor du kan finne våre produkter...
LA OSS HØRE FRA DEG

KONTAKT OSS

Om du har noe på hjertet - la oss gjerne høre fra deg. Vi skal prøve å hjelpe deg så godt som vi kan!

Besøksadresse:

Osloveien 45
7018 Trondheim

Postadresse:

Postboks 4520, Osloveien
7421 Trondheim

Telefon:

+47 992 57 101

E-post:

borge@totaarn.no

Åpningstider:

Etter avtale