Bryggerimesterens bokanbefalinger – del 1 – hjemmebryggeren

Bryggerimesterens bokanbefalinger – del 1 – hjemmebryggeren

Når man har begynt å interessere seg for øl, så ser man raskt at her er det en hel verden som man kan dyppe forholdsvis dypt ned i.
Man har stiler, råvarer, bryggeprosess, øl i mat, øl til mat, stilenes historie og ikke minst drikkens historie – og mye, mye mer.
Selvfølgelig er det mange som har skrevet mye om dette, og internett flommer over av informasjon. Imidlertid er det ofte slik med internett – at mye av informasjonen kun er overfladisk informasjon – samt at kildene ofte kan være av ulik art. Derfor er det så fantastisk å dykke ned i litteraturen – og de bøkene som eksisterer.
Det er fort gjort å bli ”avhengig” av bøker – og undertegnede har nok gått i den fellen, og er dermed rask til å bestille seg noe om han ser noe interessant som ikke allerede står i bokhyllen.

Dette har gjort at bokhyllen min er forholdsvis full av både gode og mindre gode bøker om nettopp – øl. Derfor skal jeg nå driste meg til å komme med noen bokanbefalinger ut fra den erfaring jeg har gjort meg. Bokanbefalingene er litt avhengige av hvilket perspektiv man ønsker å se øl i – så jeg prøver derfor her å dele inn dette i ulike interesse-kategorier.

I dag, så starter vi med anbefalingene til hjemmebryggeren – og deler også dette opp i 3 underkategorier: Nybegynneren, den viderekommende og eksperten.

Nybegynneren

Om du akkurat har startet med hjemmebrygging, eller har planer om å gjøre det – så forstår du fort at her kan det være mye å sette seg inn i. Jeg anbefaler imidlertid med å starte med å prøve å få best mulig oversikt, og ikke dykke så dypt inn i enkeltområder fra starten av.

  1. Boken Moderne Hjemmebrygging av Lars Bjørnstad og Espen A. Haavardsholm (2001) var min første bryggebok, og en bok jeg fortsatt anbefaler nybegynnere å lese. Den er norsk, den er lettlest, og har en grei oversikt over de viktigste elementene.
  2. Senere har Gustav Foseid også gitt ut Håndbok i Ølbrygging (2013) – som også er på norsk. Denne anbefales også.
  3. Om man i tillegg til en av de ovennevnte kjøper Brewing Classic Styles (2007) av Jamil Zainasheff, som er en oversikt over mange av stilene fra BJCP med tilhørende forslag på oppskrifter – samt kjapp innføring i stilens historie og egenskaper – så har man et godt utgangspunkt for mange gode brygg i fremtiden.

Den viderekommende

  1. Her kommer vi nok ikke utenom How to Brew (2006) av John J. Palmer. Blant mange kjent som ”bibelen” innenfor hjemmebrygging. Jamil Zainasheff sa en gang at ”uavhengig av hvor mye du kan om brygging, så vil du lære noe fra denne boken”. Boken har også en egen hjemmeside, hvor boken er gjengitt i sin helhet.
  2. Som viderekommende hjemmebrygger lærte jeg også en del fra boken Brewing Better Beer (2011) av Gordon Strong. Her presenterer Gordon gode triks for nettopp å kunne brygge enda bedre øl.
  3. Som bok 3 vil jeg anbefale Designing Great Beers (1998) av Ray Daniels – som tar for seg ulike stiler, og bygger opp et øl steg for steg både råvare- og prosessmessig.

Eksperten

  1. Alle hjemmebryggere bør etter hvert også prøve å forstå litt kjemi. Derfor er boken Brew Chem 101: The Basics of Homebrewing Chemistry (1996) nyttig lesestoff. For meg – som ikke har verken bakgrunn eller interesse for kjemi – var den I starten litt tung, men etter å ha startet på den om og om igjen ble den stadig mer interessant og forståelig.
  2. For å videre forstå prosess – har vi boken Principles of Brewing Science: A Study of Serius Brewing Issues (1999) av George Fix. Som den forrige – kan være tung å lese – men når du kommer i gang er den svært interessant.
  3. De av oss som har tatt skrittet opp til kommersiell brygging – kjenner vel alle til den ultimate bibelen: Technology Brewing and Malting (2014) av Wolfgang Kunze. Det er en murstein av en bok, og er i hovedsak rettet mot profesjonelle aktører (og inneholder blant annet ”Automation and plant planning” og ”Energy management in the brewery and malting” – men inneholder samtidig fantastisk mye nyttig informasjon – som også kan brukes av hjemmebryggeren. Den er forholdsvis dyr – men her har du garantert lesestoff i timesvis.

Så – der har dere det. 9 bokanbefalinger, i 3 kategorier. Lykke til med lesingen, og ikke minst – bryggingen!

Nybeg.

Den viderekommende

Eksperten

About The Author

mm
Bryggerimesteren

No Comments

Leave a Reply

DE BESTE, DE LOJALE, DE KVALITETSBEVISSTE

VÅRE SUPRE KUNDER

Her er en mix av ulike steder hvor du kan finne våre produkter...
LA OSS HØRE FRA DEG

KONTAKT OSS

Om du har noe på hjertet - la oss gjerne høre fra deg. Vi skal prøve å hjelpe deg så godt som vi kan!

Besøksadresse:

Osloveien 45
7018 Trondheim

Postadresse:

Norsk Øl
Postboks 42, Vindern
0319 Oslo

Telefon:

+47 484 07 831

E-post:

admin@norwegianbeer.com

Åpningstider:

Etter avtale